Schulden aflossen

Over de loop der jaren heb ik flink wat schulden opgebouwd. Een studieschuld, een credit card en een verzendhuiskrediet zorgden samen voor een totale schuld van meer dan €10.000,-. Daarnaast heb ik nog wat geld geleend in de privésfeer en gebruik gemaakt van een winkelkrediet. Nu betaal ik geen rente over de studieschuld, de privélening en het winkelkrediet dragen ook geen rente. Maar de rente op de credit card en vooral het verzendhuiskrediet zijn hoog. Tijd om mijn schulden af te lossen.

Ik heb schulden

Na een kleine loonsverhoging begin van het jaar besloot ik om eindelijk eens mijn over de afgelopen jaren opgebouwde schulden aan te pakken en actief te gaan aflossen. Het bleef echter in eerste instantie bij een goed voornemen, want in de daarop volgende maanden heb ik in plaats van schulden aflossen, flink wat geld uitgegeven aan mijn hobby. Ik heb hier zelfs nog meer geld voor geleend.

Alles bij elkaar heb ik vanaf mei tot en met november zo’n €8.700 uitgegeven aan mijn hobby. Daar staat tegenover dat ik zo’n €7.250 aan schulden heb afgelost. Mijn totale schuld in mei was €13.687 en in november was deze €12.521. Het laagste punt was in oktober met een bedrag van €10.690. Ik heb dus tussen mei en november in netto een bedrag van €1.165,77 van mijn schuld afgelost.

Schuldenverloop mei - november 2019
Schuldenverloop per maand van mei tot en met november 2019

Dure hobby

Dit komt omdat ik, zoals gezegd, over de loop van deze maanden bijgeleend heb om bepaalde aanschaffen voor mijn hobby te kunnen bekostigen. Daar zaten een paar duurdere items tussen, die ik deels door een winkelkrediet en deels door een privélening gefinancierd heb. Beide kosten me niets extra, omdat ik geen rente hoef te betalen, maar het is natuurlijk wel een extra bedrag om terug te betalen. De duurste maanden waren juni, augustus en november, met uitgaven van respectievelijk €2.015, €1.569 en €2.590.

Uitgaven hobby mei - november 2019
Uitgaven aan hobby per maand van mei tot en met november 2019

Schulden in kaart

Als ik mijn schulden in categorieën indeel, waarbij ik kijk naar welk rente percentage bij welke categorie hoort, dan zie ik dat het aandeel van rentedragende schulden gelukkig slechts 23% van mijn totale schulden bedraagt. Het verzendhuiskrediet heeft de hoogste rente met 15%, maar is slechts 8% van de totale schuld. De credit card schuld heeft een rente van 14%, en is 15% van de totale schuld.

Opbouw schulden november 2019
Opbouw van totale schuld in categorieën inclusief rentepercentage per categorie.

Schuld aflossen

Voor de studieschuld betaal ik een vaste aflossing van iets meer dan €100 per maand, daar zit geen druk op en maak ik mij geen zorgen over. Ik zie het als onderdeel van de vaste lasten. In de rangorde van leningen is dit de hekkesluiter. Deze lening zal ik als laatste versneld aflossen.

Ik betaal maandelijks €125 af aan de privélening. Deze lening is bijna een kwart van mijn totale schuld, maar ook dit is een goed behapbaar bedrag en is als voorlaatste aan de beurt voor versneld aflossen.

Het winkelkrediet beslaat 8% van de totale schuld. Het is een rentevrij krediet dat ik aflos met een bedrag van €180 per maand. Deze schuld kan ik niet versneld aflossen, dus deze laat ik gewoon doorlopen tot deze afbetaald is. Vanaf december is dat nog 5 maanden.

Meer aflossen, maar hoe?

Mijn voornemen om meer af te gaan lossen, heb ik dus niet direct gerealiseerd, omdat ik me heb laten verleiden meer geld in mijn hobby te stoppen. Het is wel belangrijk om mijn uitgaven voor mijn hobby onder controle te houden. Nu gaf ik al eerder aan dat ik wat betreft mijn hobby een specifiek doel voor ogen had. Helaas werd het doel iets groter, maar ik ben nu op een punt aanbeland waar ik mijn doel bereikt heb. Gelukkig heb ik het idee en het verlangen om nu toch echt een keer van mijn schulden af te komen niet losgelaten.

Meer aflossen was dus het antwoord, maar hoe precies dat was nog wel de vraag. Het idee voor een lening om schulden af te lossen heb ik snel losgelaten. Een lening voor schulden af te lossen is alsof je een vuur met een aansteker bestrijdt. Was het beter om zoveel mogelijk af te lossen op meerdere dure leningen tegelijk? Of betaal ik dan langer en dus meer, ondanks dat het rentebedrag lager wordt? Kan ik beter de duurste lening snel aflossen en daarna de volgende? In plaats van snel schulden aflossen, moet ik slim schulden aflossen!

Na één en ander op papier te hebben gezet kwam ik tot de conclusie dat dit laatste het geval was. Eerst de duurste lening snel aflossen, daarna de volgende. Het verzendhuiskrediet met 15% rente was de duurste lening, dus daar zou ik mee beginnen. In mei bedroeg de schuld nog €2.120. Mijn normale aflossingsbedrag was €200 per maand. Tijd om dit flink te verhogen.

Schulden aflossen mei - november 2019
Totale aflossing van schulden per maand van mei tot en met november 2019

Duurste schuld afgelost

Vanaf juli ben ik elke maand steeds meer gaan aflossen. Hierdoor heb ik in een paar maanden tijd mijn duurste lening helemaal kunnen afbetalen. Uiteraard liepen de reguliere aflossingen van mijn overige leningen gewoon door. Het aflossingsaandeel van de eerste af te lossen lening steeg van €200 naar ongeveer €500 per maand in de laatste 3 maanden.

De aflossing voor de credit card bedroeg normaliter €200 per maand, maar heb ik gedurende de aflossing van het verzendhuiskrediet verlaagd naar €100 per maand. Nu deze lening is afbetaald, kan ik bovenop deze aflossing van €100 per maand, €500 extra op de creditcard schuld aflossen. Op dit moment bedraagt de schuld op de credit card €1929,03. Met €600 per maand aflossen zou ik binnen iets meer dan 3 maanden van deze schuld af moeten zijn. Dat is een fijn gevoel.

Bitcoin

Nu ik mijn doel bereikt heb wat betreft mijn hobby, mijn eerste doel bereikt heb voor wat betreft het afbetalen van mijn schulden en een plan heb voor de rest, kan ik verder nadenken over hoe de weg naar financiēle vrijheid eruit moet zien. Een eerste stap die ik gezet heb op die weg is het nemen van een bitcoin wallet. Ik verwacht geen gouden bergen of een cryptocoin miljonair te worden, maar ik heb me laten overtuigen dat het geen slecht idee is om wat bitcoin te hebben voor de toekomst.

De makkelijkste manier om bitcoin aan te schaffen die ik gevonden heb was via Bittr. Ik kan rechtstreeks bitcoin kopen vanaf mijn betaalrekening en via Bittr aangeschafte bitcoin kan ik ook weer via hen verkopen. Met een minimum bedrag van €25 en een maximum van €5.000 en geen beperking op frequentie is het zo handig en simpel als maar zijn kan.

Het is wel belangrijk om rustig te blijven wanneer je geld in cryptocurrency hebt zitten. In de afgelopen maand alleen al is de prijs van de bitcoin met meer dan $3.000 gekelderd.

Bitcoin prijs november 2019
Bitcoin prijs november 2019

Keep calm and hodl

Nu maak ik me daar niet zo’n zorgen over, omdat ik weet dat het een langetermijn investering is en dat de koers weer zal stijgen. Een vertrouwen dat beloond wordt, want in de afgelopen dagen begint de koers weer te klimmen. Hodl blijft het devies! Ik zag het instorten van de koers eerder als een kans om meer bitcoin voor mijn geld te krijgen.

Ik volg hierbij wel het advies op van een vriend die al langer meedraait in de cryptocurrency: alleen geld investeren dat je echt kunt missen. Daarom koop ik mondjesmaat bitcoin, met een maximum van €100 per maand. Misschien kon ik dat geld beter wegzetten op een beleggingsspaarrekening, maar voor nu is dit wat ik kies ermee te doen. Overigens is het openen van de beleggingsspaarrekening de volgende stap, zodra de 2e lening in de lijst is afgelost.