No spend month – een gedachtenexperiment

In de Verenigde Staten is een no spend month (week / day) een populair verschijnsel, dat voor het eerst zo’n tien jaar geleden de kop op stak. De laatste paar jaren is het steeds populairder geworden en wordt er meer en meer over geschreven en naar gezocht. Misschien is een no spend month ook wel interessant voor een eenverdiener.

Wat is een no spend month?

Wat houdt een no spend month nu eigenlijk in? Het idee is om bijv. na de dure feestdagen je financiën te “resetten”. Om een buffer te creëren na veel uitgegeven te hebben of bijvoorbeeld om een stevige inleg voor een spaardoel bij elkaar te sprokkelen. Er zijn globaal een drietal regels waar je je aan moet houden gedurende zo’n no spend maand:

 • Geen niet-essentiēle uitgaven. Dus alleen zaken als boodschappen, rekeningen, benzine, etc.
 • Bedenk voor elke uitgave of het noodzakelijk is.
 • Probeer zoveel mogelijk geld te besparen.

Ik zal eerlijk zijn, ik heb op dit moment niet veel behoefte om zelf een no spend month te proberen, maar ik wil wel eens weten wat het me potentieel zou kunnen opleveren. Daarom wil ik eens bekijken aan de hand van mijn maandelijkse uitgaven wat ik zou kunnen schrappen, op beknibbelen of economisch efficiënter zou kunnen doen.

Wat geef ik uit?

Ik houd al mijn uitgaven nauwgezet bij elke maand, zodat ik precies weet hoeveel ik uitgeef en waaraan precies. Zo zal ik kijken of ik mijn uitgaven in categorieën kan opdelen en of ik erachter kan komen waar het grootste gat in mijn hand zit. Ik heb al wel zo’n vermoeden dat mijn hobby bovenaan het lijstje zal komen te staan. De dure apparaten die ik aanschaf voor mijn hobby zijn grote kosten die niet essentieel zijn in de strikte zin van het woord. Eigenlijk zou ik hier niet naar moeten kijken, omdat ik normaliter niet elke maand een duur apparaat koop, maar ik moet opbiechten dat het de afgelopen maanden eigenlijk wel elke maand is voorgekomen. Als eenverdiener hoef ik natuurlijk geen verantwoording af te leggen over mijn uitgaven.

Welke uitgaven had ik de afgelopen maand?

Staafdiagram van mijn uitgaven opgedeeld in categorieën over de maand januari. No spend month.
Mijn uitgaven opgedeeld in categorieën over de maand januari.

Essentiële uitgaven

In bovenstaande tabel wordt al snel duidelijk waar de winst te behalen valt. Laten we eerst eens de categorieën schrappen die tot de essentiële uitgaven behoren.

 • Schulden: ik zou minder kunnen aflossen bijvoorbeeld op mijn creditcard, maar dat wil ik niet, want ik wil er zo snel mogelijk vanaf.
 • Woonlasten: hier valt niets te schrappen.
 • Sparen: het idee is om juist meer te gaan sparen, dus dit blijft minstens hetzelfde bedrag.
 • Verzekeringen: ook hier valt niets te schrappen, zeker niet op mijn specialistische verzekeringen.
 • Abonnementen: hierbij heb ik al zoveel mogelijk onnodige kosten geschrapt, de rest is essentieel.
 • Incidenteel: dit zijn kosten voor zaken die een enkele keer per maand gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld tanken.
 • Belastingen: in januari geen belasting hoeven te betalen, maar hier kom ik niet onderuit wanneer er wel een blauwe envelop op de mat landt.

Niet-essentiële uitgaven

Dan blijven er 2 categorieën over waar ik mee aan de slag kan voor mijn no spend month:

 • Boodschappen – €470
 • Diversen – €907

Ik heb in januari €1.377 uitgegeven in deze categorieën. Dat is meer dan één derde van mijn salaris. Dat is een hoop geld. Laten we eens meer in detail kijken waar dit geld aan uitgegeven is.

Boodschappen

Voor wat betreft de boodschappen, daar kan ik denk ik wel op besparen. Ik heb hierover in een ander blog al eerder geschreven. Het komt erop neer dat ik nu 3 á 4 keer per maand boodschappen laat bezorgen, wat een beetje overdreven is. Wanneer ik dit, in ieder geval voor mijn no spend month, zou terugbrengen naar 2 keer per maand boodschappen laten thuisbezorgen, zou ik de rest van de maand alleen verse producten hoeven te halen op de fiets bij de supermarkt in de buurt. Als ik een betere voedselplanning maak en meer gebruik maak van aanbiedingen kan ik hier dus aardig wat geld op besparen.

Stel dat ik 2 keer per maand boodschappen laat bezorgen voor €125, waarbij ik slim gebruik maak van aanbiedingen en een goede planning, vooruitkoken, invriezen, etc. en ik de rest van de maand maximaal €100 uitgeef aan verse groenten en fruit. Dat moet volgens mij ruim voldoende zijn om goed te eten. Dat komt neer op €350 versus €470 van de afgelopen maand. Een besparing van €120.

Fun Money

Laten we dan eens kijken naar de categorie Diversen, of zoals ik het in een ander blog noemde “Fun Money”:

Schijfdiagram met de uitgaven in de categorie diversen uitgesplitst. No spend month.

Veruit het grootste deel van de €907 heb ik uitgegeven aan mijn hobby. Ik heb voor €577 aan apparaten gekocht. Ik heb een specifiek doel dat ik wil bereiken, ik ben een specifieke machine aan het bouwen en daarvoor heb ik de afgelopen maanden veel meer uitgegeven aan mijn hobby dan normaal het geval zou zijn. Zodra dit doel bereikt is en alle onderdelen voor de machine compleet zijn, vervallen deze kosten. Ik verwacht mijn doel binnen 1 á 2 maanden bereikt te hebben en dan zou een no spend month al snel echt rendabel zijn.

De volgende grote brok is eten. Dit is vooral de prijs die ik betaal voor “ik heb geen zin om te koken”-momenten. Ik houd van lekker en gezond eten en dat is niet goedkoop wanneer je dat laat bezorgen. Het zijn veelal Thaise en Indische maaltijden, waarbij ik al snel meer dan €20 per maaltijd betaal. Als ik bezoek over de vloer heb, trakteer ik meestal op het eten en dat gaat dan al snel richting €50 per avond. Deze maand is het 2 keer voorgekomen dat ik bezoek had en daarmee zat ik al op ruim twee derde van alle uitgaven voor eten.

Normaliter geef ik nauwelijks geld uit aan kado’s. Zo vaak komt het niet voor dat ik meer dan een fles wijn of iets dergelijks geef voor een verjaardag. De bijdragen voor de kado’s voor collega’s komen niet boven de €5 uit. Deze maand is een bijzonder geval, en het bedrag van €130 zal ik in een andere maand, zeg een no spend month, makkelijk kunnen besparen.

Voor entertainment zijn het deze maand uitgaven voor kaartjes voor feesten. Ik ga nauwelijks meer naar feesten of optredens, daarvoor heb ik meestal te druk. Dus ook dat zou een makkelijke besparing zijn in een no spend month. De kosten voor de categorie gezondheid zijn voor de aanschaf van bepaalde supplementen en zie ik als essentiële kosten.

Op een bierviltje

Wat kan ik schrappen in een no spend month?

 • €577 voor apparaten
 • €134 voor eten
 • €130 voor kado’s
 • €41 voor entertainment

Dat is samen €882, tel daar nog de besparing van het eten bij op á €120 en dan kom ik op €1002 uit. Dat is een enorm bedrag. Dat is zelfs een schokkend hoog bedrag.

Waarom wel?

Een no spend month lijkt in mijn geval als eenverdiener absoluut zinvol te zijn. Ik zou bijna een derde van mijn inkomen bijvoorbeeld kunnen beleggen of in mijn pensioen kunnen stoppen. Logischer zou zijn om versneld mijn schulden af te lossen, om verdere kosten te voorkomen. Als ik elke maand €1000 extra zou kunnen aflossen ben ik veel eerder schuldenvrij dan pas over mijn eerder berekende 1,5 jaar. Ik schrijf binnenkort een blog over hoe ik van plan ben dit aan te pakken. Ik ga zeker nadenken over of no spend months (of misschien wel no spend years) hier een factor in gaan zijn.

300x250

Waarom niet?

Om een vriend van mij te citeren:

Zou je het ervoor over hebben om 5, of 10 jaar lang als vrek te leven om daarna nooit meer voor een baas te hoeven werken?

Financieel onafhankelijke vriend

Ik vind dit oprecht een moeilijk te beantwoorden vraag. Ja, ik wil financieel onafhankelijk zijn, en ja ik wil niet meer voor een baas hoeven te werken. Maar als ik eerlijk ben heb ik dat nooit echt als een realistische optie voor mezelf gezien. Mijn vriend die ik hierboven citeer heeft dit echter wel voor elkaar gekregen. Ik ben daarvan erg onder de indruk, maar ik weet niet of ik mezelf dat zie doen. Ik weet niet of ik in staat ben om genoeg discipline op te brengen om zo te leven.

Het heeft lang geduurd voordat ik in staat was om comfortabel te leven als ik nu doe. Het is een lange, moeilijke weg geweest. Ik had het gevoel dat ik eindelijk wat luxe verdiende. Niet dat ik er niet van heb genoten de afgelopen jaren om mezelf meer toe te zeggen, maar ik merk wel dat ik naar een doel toe wil werken. Mijn hobby (het zijn eigenlijk drie aparte hobbies, maar daarover later wellicht een keer meer) heeft de potentie om ook ooit geld te gaan opleveren, maar ik heb te weinig tijd en energie om daar echt werk van te maken. Financiële onafhankelijkheid zou me daar wel echt de kans toe geven.

Ik weet niet of ik bereid ben om me alles te ontzeggen voor een lange periode, maar ik geloof wel dat ik bereid ben en er klaar voor ben om serieus aan een andere toekomst voor mezelf te gaan werken. Laat ik daarom dezelfde vraag nog een keer stellen, maar dit keer als aansporing naar mezelf: Waarom niet?!