Het verhaal van eenverdiener MoneyMeister

In deze reeks interview ik eenverdieners over hun leven als eenverdiener. Dit is het verhaal van eenverdiener Arjen uit Amsterdam, de man achter MoneyMeister.nl. Met zijn website wil hij mensen helpen en wegwijs maken in het oerwoud van persoonlijke financiën. Daarnaast is hij software ontwikkelaar, droomt hij van een tijd wonen in het buitenland en financieel onafhankelijk zijn.

Wil je jezelf introduceren?
Ik ben Arjen, een 32-jarige software ontwikkelaar uit Amsterdam. Opgegroeid in het noorden van Nederland, en eigenlijk als sinds m’n studie in en rond Amsterdam te vinden.

Je website MoneyMeister.nl gaat over hoe slim om te gaan met geld. Je geeft er tips over beleggen, sparen, betalen, maar ook over mindset en overstappen van energieleverancier. Waarom heb je je site opgericht en welke keuzes heb je daarbij gemaakt?
Al heel lang ben ik geïnteresseerd in persoonlijke financiën, wat me heel vaak opvalt is dat er veel mensen zijn die zich te weinig met hun geldzaken bezig houden, en hierdoor zichzelf te kort doen.

Ze lopen toeslagen mis, geven onnodig veel geld uit, en denken niet genoeg na over de lange termijn. Zeker jongeren hebben vaak geen zicht op hun financiën nu, en in de toekomst.

Met MoneyMeister hoop ik mensen te helpen en wegwijs te maken in de wereld van persoonlijke financiën en het creëren van een financieel onbezorgde toekomst. Daarnaast zorgt het bloggen ervoor dat ik zelf ook meer leer over geldzaken.

Levert MoneyMeister.nl al money op? Of heb je nog andere bronnen van inkomen? Hoeveel verdien je ongeveer per maand? Kom je hiervan rond?
Ja, MoneyMeister levert al geld op, maar na aftrek van de kosten die ik maak (hosting en domeinnaam, stockfoto’s, advertenties, etc.) nog niet zoveel. Het geld dat MoneyMeister onder de streep oplevert besteed ik aan aandelen.

MoneyMeister.nl leert je hoe slim om te gaan met geld.

Ik heb een vaste baan als software ontwikkelaar, en verdien daar ongeveer €3.000,- netto per maand mee. Hier kom ik van rond (het zou ook geen goed teken zijn als ik hier niet van rond zou komen).

Je bent eenverdiener, zijn er nog anderen afhankelijk van jouw inkomen?
Ik ben eenverdiener en alleenstaand, dus er is verder niemand afhankelijk van mijn inkomen.

Is dit werk het werk wat je wil doen, of zou je eigenlijk iets anders willen doen voor je inkomen? Zo ja, wat dan?
M’n werk is m’n hobby, dus dit wil ik nog jaren blijven doen. Misschien dat ik op den duur zelf een onderneming wil beginnen, maar ik houd ook van de zekerheid van een vaste baan, dus die stap zal ik niet zomaar zetten. Hoe dan ook zal ik iets met software, internet- of anderzijds digitale productontwikkeling blijven doen.

Dit is natuurlijk een inkoppertje, gezien we het hebben over de MoneyMeister himself, maar heb je zicht en grip op je uitgaven? Heb je een vast uitgavenpatroon elke maand, hoe ziet dat uit?
Absoluut! Ik houd mijn inkomsten en uitgaven heel precies bij in een Excel-bestand. Inmiddels doe ik dat al een jaar of vijf, dus ik zou je in theorie binnen een paar minuten kunnen vertellen hoeveel ik aan bijvoorbeeld de kapper heb uitgegeven in 2019.

Ik probeer bovendien actief te sturen op de inzichten die ik opdoe over mijn uitgavenpatroon. Het verlagen van m’n vaste lasten is bijvoorbeeld iets wat ik altijd in m’n achterhoofd heb. Of proberen om minder uit te geven aan boodschappen dan de maand ervoor.

Hoe is je woonsituatie? Huur je of heb je een koopwoning? Hoe zit het met de vaste lasten, huur- en GasWaterLicht kosten? Wat is je reden om te kiezen voor koop of huur als eenverdiener?
Sinds drie jaar heb ik een koopwoning, een appartement van ongeveer 80 vierkante meter. Ik heb sinds kort een nieuwe keuken, en omdat ik op inductie ga koken is de gasaansluiting overbodig geworden. Deze wordt binnenkort verwijderd, en dit scheelt me de jaarlijkse aansluitkosten (ik weet het niet exact, maar ik denk dat dit al gauw meer dan €100,- per jaar is).

Op inductie koken kan voordeliger zijn.
Op inductie koken kan voordeliger zijn.

Een tip: normaal gesproken moet je de netbeheerder betalen om je gasaansluiting te laten verwijderen, echter per 1 maart 2021 wordt dit vergoed door de overheid.

Ik heb een koophuis omdat ik graag vermogen opbouw. Het liefst wil ik als ik met pensioen ga, m’n hypotheek volledig afgelost hebben, zodat dat flink scheelt op de maandelijkse (woon)lasten.

Eenverdiener Nico vroeg in zijn interview naar hoe andere eenverdieners hun woning hebben weten te ritselen en met welk salaris.
Ik heb mijn woning in 2018 gekocht. De woningmarkt was toen ook al behoorlijk op z’n toeren, ik had een aankoopmakelaar en heb op meer dan 10 woningen een bod uitgebracht. Uiteindelijk heb ik flink overboden op m’n huidige appartement, dat ook nog eens in een behoorlijk slechte staat verkeerde en dus flink verbouwd moest worden.

Ik verdiende toen nog een stuk minder dan nu, ongeveer €44.000,- bruto per jaar. Daarnaast heb ik van m’n ouders een bijdrage gehad. Inmiddels is de woning een flink stuk meer waard, dat geeft een goed gevoel – maar voorlopig blijf ik hier nog wel wonen.

Spaar of beleg je? Heb je iets geregeld voor je pensioen? Zo ja, wat? Zo nee, waarom niet?
Beide! Ik spaar om een goede buffer te hebben (en deze indien nodig aan te vullen). Echter, boven een bepaald bedrag vind ik sparen zonde, omdat je door inflatie en de lage rente er alleen maar op achteruit gaat. Daarom investeer ik elke maand geld in aandelen, ETF’s, en sinds kort een klein beetje in crypto.

Bitcoin, de eerste cryptocurrency.
Bitcoin, de eerste cryptocurrency.

Dit doe ik echt voor de lange termijn, voornamelijk om er later warmpjes bij te zitten, en mocht ik ooit kinderen krijgen, dan kan ik hun goed op weg helpen met een financiële bijdrage. Via mijn werkgever bouw ik bovendien pensioen op.

Beleggen kan al met een klein bedrag per maand, ik raad iedereen aan om het te doen. Zeker als je voor de lange termijn belegd, en goed spreid, zijn de risico’s best aanvaardbaar.

Heb je dromen over of voor de toekomst, dingen die je nog zou willen doen, meemaken Zo ja, hoe werk je daar als eenverdiener naar toe?
Ik zou heel graag een tijdje in het buitenland willen wonen, dat lijkt me heel leuk en leerzaam. Ook lijkt het me super om financieel onafhankelijk te zijn (kunnen leven van het rendement van je vermogen). Tegelijkertijd niet ten koste van alles: ik wil nu ook genieten en hoewel ik zuinig aan doe en probeer verstandig om te gaan met geld en probeer een financieel onbezorgde toekomst op te bouwen, geef ik soms ook veel geld uit als ik daar blij van wordt (bijvoorbeeld een mooie vakantie of verbouwing).

Tegen welke uitdagingen met betrekking tot het eenverdienerschap loop jij aan?
Ik merk dat voornamelijk de vaste lasten erg op het budget van de eenverdiener drukken. Ik zou in mijn appartement prima met een partner (die ook een inkomen heeft) kunnen wonen, en dat zou me al de helft schelen aan hypotheek en servicekosten.

Daarnaast kun je ook de energierekening delen (hoewel je samen iets meer verbruikt dan alleen, zal het verbruik niet verdubbelen), en is boodschappen doen ook vaak voordeliger met z’n tweeën. De gemeentebelasting kun je ook delen (die gaat iets omhoog, maar ook zeker geen verdubbeling). Kortom: het leven met een partner is per persoon goedkoper dan alleen (en ook nog eens gezelliger).

Boodschappen doen is voordeliger met zijn tweeën.
Boodschappen doen is voordeliger met zijn tweeën.

Wat is voor jou een voordeel van het eenverdienerschap? Zou je als je de keuze had geen eenverdiener willen zijn?
Het voordeel is dat ik zelf alle beslissingen kan nemen. Ik ben niet ongelukkig met eenverdiener zijn, maar zou het ook prima vinden om geen eenverdiener meer te zijn.

Wat zou jij andere eenverdieners willen vragen?
Ik ben wel benieuwd naar hoe andere eenverdieners omgaan met de relatief hoge vaste lasten waar je als eenverdiener mee te maken hebt?

Wat zou jij andere eenverdieners willen meegeven (tip, advies, wijze raad)?
Mijn tip aan andere eenverdieners is: mocht je op een gegeven moment geen eenverdiener meer zijn omdat je gaat samenwonen met een werkende partner, loop dan samen de financiën goed na en maak duidelijke afspraken. Zeker als je bijvoorbeeld allebei vermogen meebrengt, of samen gaat wonen in het huis van één van jullie. Maak afspraken over hoe je de financiën samen gaat regelen (en hoe vervelend ook) denk er ook over na hoe je het gaat doen als de relatie toch geen stand houdt.

Kijk ook of je bijvoorbeeld verzekeringen kunt samenvoegen of opzeggen nu je niet meer alleen bent. Het is zonde van het geld om oververzekerd te zijn. Datzelfde geldt voor abonnementen op bijvoorbeeld Netflix en Spotify, het is zonde om die dubbel te hebben (je kunt of voldoende hebben aan één abonnement, of kiezen voor een voordeliger Family-abonnement)

Een algemene tip wat betreft geldzaken: loop eens per jaar je abonnementen en verzekeringen na. Grote kans dat je hierop kunt besparen. En stap elk jaar over van energiemaatschappij, je krijgt namelijk vaak een welkomstbonus.

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van eenverdiener MoneyMeister en wil jij ook jouw verhaal als eenverdiener vertellen? Neem dan contact op!