Het verhaal van eenverdiener Nico

In deze nieuwe reeks posts interview ik andere eenverdieners over hun leven als eenverdiener. Dit is het verhaal van eenverdiener Nico uit Eindhoven, na vijftien jaar gewerkt te hebben bij het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, nu werkloos met een WW uitkering. Hij zou het liefst in een boekwinkel werken, maar heeft ook plannen om te investeren in de cannabis-industrie van Oregon.

Wij kennen elkaar al jaren, maar wil je jezelf voor mijn lezers introduceren?
Mijn naam is Nico, 47 jaar. In 1997 behaalde ik m’n master’s in Amerikanistiek in Nijmegen. Ik ben direct na m’n afstuderen min of meer full time gaan werken. Eerst in de horeca, daarna op de advertentieafdeling van De Gelderlander.

Na je tijd bij De Gelderlander heb je lange tijd gewerkt bij een internationale organisatie, maar bent daar nu al een tijd weg. Kun je daar wat over vertellen? Wat doe je op het moment?
Van juli 2000 tm december 2015 heb ik in Den Haag bij het Joegoslavië Tribunaal gewerkt. Dat was een bijzondere tijd, vanwege het onderwerp natuurlijk, en ook omdat ik nooit gedacht had bij de VN te werken.

Het voormalig Aegon gebouw, betrokken door het Joegoslavië Tribunaal. Foto: M.M.Minderhoud CC BY-SA 3.0

Na deze periode ben ik weer in Eindhoven gaan wonen. Omdat ik geen specifieke
carrièrewensen heb, solliciteerde ik bij een gamebedrijf enkel om voet aan de grond te krijgen in Eindhoven. Daar werkte ik ongeveer twee jaar (voor de helft van het inkomen wat ik bij de VN had).

Vervolgens ben ik 4 maanden in Nijmegen gaan werken als redactie-assistent, maar omdat dat geen fijne werkomgeving bleek, ben ik weer in Eindhoven gaan wonen en heb toen 9 maanden bij een bank gewerkt als CDD-analist (Customer Due Diligence).

Werken bij een bank was niet iets wat ik per se wilde, maar ze zochten naar mensen met een HBO- of universitaire opleiding om analyses te maken van het rekening gebruik van retail-klanten.

Ik dacht er een job te vinden op een beetje niveau. En met een bruto uurloon van €17,87 zat ik op een redelijk salaris. Omdat die bank meer op zoek was naar werknemers die aan de telefoon moeten hangen met klanten, in plaats van analisten, ben ik ook daar gestopt en ben nu werkloos. Ik vind het bijzonder jammer dat de bank adverteerde op zoek te zijn naar analisten, maar in werkelijkheid dus belmiepen nodig had. Ik heb die taken geweigerd te doen, en daarop heeft de bank mijn contract niet verlengd.

Hoe zit je er nu bij dan qua inkomen? Wat zou je eigenlijk willen doen voor je inkomen?
Nu ben ik een tijdje werkloos en krijg ik een WW-uitkering. In mijn laatste gesprek met de werkbegeleider van het UWV, opperde deze dat ik zou moeten solliciteren bij het UWV zelf om uitkeringsdeskundige te worden. Ze zien iemand met mijn CV wel zitten. Helaas moet ik ook bij die baan vaak mensen gaan bellen, en omdat dat iets is waar ik helemaal niet van hou, ga ik niet op die functie solliciteren.

Photo by Ashley Byrd on Unsplash

Ik zou het liefst bij een boekenwinkel gaan werken, maar de retail ligt ivm met corona een beetje op z’n achterste nu. Een salaris-eis heb ik niet echt. Ik heb liever werk waar ik iedere dag graag naar toe ga, dan werk wat per se veel verdient.

Je bent eenverdiener, zijn er nog anderen afhankelijk van jouw inkomen?
Nee, ik hoef alleen voor mezelf te zorgen met m’n inkomen. Ik hou geld achter de hand om voor m’n moeder te kunnen zorgen, maar zij heeft AOW en een redelijk pensioen, dus dat zit voorlopig wel goed.

Is je uitkering je enige inkomen, of heb je nog andere inkomstenbronnen?
Mijn uitkering is inderdaad mijn belangrijkste inkomstenbron. Normaal zou dit een salaris zijn, en dat zal t.z.t. ook wel weer een salaris zijn, haha. Verder heb ik inkomsten uit de verhuur van mijn koopwoning in Den Haag. Bij de bank verdiende ik zo’n €2.000,- netto per maand voor 36 uur, en daar komt dan nog zo’n €500.- per maand bij van de verhuur van mijn woning. Hiervan kan ik prima rondkomen, de opbrengsten van de woningverhuur gaan direct naar de spaarrekening.

Heb je zicht en grip op je uitgaven? Heb je een vast uitgavenpatroon elke maand, hoe ziet
dat er uit?

Ik heb prima zicht en grip op mijn uitgaven, ben altijd goed geweest met geld. Maandelijkse
uitgaven zijn zo standaard als maar kan. Soms betalen mijn huurders in Den Haag de huur een paar dagen later, dus ik zorg dat ik aan het begin van de maand als het salaris, nu dan de uitkering, op m’n rekening binnenkomt, dat ik daar voldoende op heb staan om hypotheek, huur, en andere vaste lasten te betalen. Tja en dan is het verder levensonderhoud.

Hoe is je woonsituatie? Huur je of heb je een koopwoning? Hoe zit het met de vaste
lasten, huur- en GWL kosten?

Ik woon nu in onderhuur zeg maar, ik huur het appartementje van een vriend van me die bij z’n vriendin woont. Zoals vermeld heb ik in Den Haag een koopwoning die ik verhuur. Die verhuur ik exclusief GWL, en het appartementje wat ik zelf huur is inclusief GWL. Die kosten zijn ook allemaal standaard eigenlijk, niks wat de gemiddelde persoon niet kent. GWL, verzekeringen (incl. ziektekosten), internet, mobiele telefoon.

Spaar of beleg je? Heb je iets geregeld voor je pensioen? Zo ja, wat? Zo nee, waarom
niet?

Ik spaar sowieso de winst uit de verhuur van m’n appartement in Den Haag, en doorgaans ook wat er van m’n salaris overblijft. Beleggen doe ik (nog) niet. Vanaf dat ik 62 jaar ben ga ik pensioen ontvangen van de VN. Dit is een goed pensioen ook, dubbel van wat ik voor dezelfde functie bij een Nederlands bedrijf zou hebben opgebouwd. Ik zal natuurlijk ook nog AOW en pensioen van de Nederlandse bedrijven waar ik heb gewerkt ontvangen.

Heb je dromen over of voor de toekomst, dingen die je nog zou willen doen, meemaken?
Zo ja, hoe werk je daar als eenverdiener naar toe?

Een vriend van me is me zo’n €10.000,- schuldig. Dat krijg ik wel terug, maar het duurt allemaal wat langer dan hij beloofd had. Dit geld ga ik investeren in de cannabis business in Oregon. Ik heb daar vrienden wonen waar ik heel close mee ben. Al wat daaruit voortvloeit zou in eerste instantie niet m’n hoofdinkomen worden, maar die industrie groeit lekker daar en het zou zomaar een goed ‘end of career’ project kunnen zijn.

Cannabis teelt in Oregon, VS. Foto: Oregon Department of Agriculture CC BY-NC-ND 2.0

Omdat ik geen dure hobbies heb en eigenlijk het liefst m’n geld uitgeef aan vliegtickets naar de States, is simpel sparen de beste manier om hier naartoe te werken. Uitgeleend geld terug krijgen zal ook helpen natuurlijk.

Tegen welke uitdagingen met betrekking tot het eenverdienerschap loop jij aan?
Grootste probleem nadat ik uit Den Haag vertrok, is het vinden van een woning in Eindhoven. De huidige woningmarkt is horrible voor eenverdieners. Omdat ik bij lange na niet lang genoeg sta ingeschreven bij de Eindhovense sociale woningbedrijven (had niet gedacht namelijk nog ooit in Eindhoven te gaan wonen), moet ik het particulier uitzoeken.

Zelfs met een bruto loon van €3.000,- per maand gaan de particuliere woningmakelaars je geen kans geven. Als je een woning wilt huren van rond de €950,- euro per maand, dan zien ze het liefst dat je zo’n €4.000,- netto per maand verdient.

Wat is voor jou een voordeel van het eenverdienerschap? Zou je als je de keuze had geen eenverdiener willen zijn?
Voordeel? Hmmm. Geen idee. Het eenverdienerschap is bij mij per definitie een voortvloeisel uit mijn lifestyle – ik heb nooit zin gehad om te gaan trouwen of er een vaste relatie op na te houden. Daarover zou je me een hele andere vragenlijst moeten sturen haha. Dus mijn keuze is al gemaakt, en ik vind het prima om eenverdiener te zijn.

Wat zou jij andere eenverdieners willen vragen?
Hoe heb je je woning geritseld, en op welk salaris heb je dat gedaan? ????

Wat zou jij andere eenverdieners willen meegeven (tip, advies, wijze raad)?
Tip: spaar zoveel je kunt en geef het niet uit aan onzin. Pas ook goed op aan welke vrienden je geld uitleent. Nog een tip: koop geen auto. Die krengen zijn duur op maandbasis.

Welke vragen zou je nog meer willen beantwoorden?
Pfff, geen haha, ik ben blij dat ik door deze lijst ben! 😉

Ben je geïnspireerd door het verhaal van eenverdiener Nico en wil jij ook jouw verhaal als eenverdiener vertellen? Neem dan contact op!