Het verhaal van eenverdiener José

In deze nieuwe reeks posts interview ik andere eenverdieners over hun leven als eenverdiener. Dit is het verhaal van eenverdiener José uit Den Haag, zij is ondernemer en heeft meerdere websites. Ze werkt het liefst vanaf een bergtop of vanaf een strand ergens.

Je bent al bijna 3 jaar bezig als zzp’er om bedrijven te helpen met content en SEO (search engine optimization) en als ik het goed begrijp, ben je eenverdiener? Wil je eens iets over jezelf vertellen? Wie je bent en wat je doet? Wat is het verhaal van eenverdiener José?
Ik ben José, 34 jaar en ik woon in Den Haag. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met yoga, hiken, mountainbiken en muziek maken. Het liefst ben ik lekker buiten in de natuur. Ook reis ik graag. Ik heb nog nooit samengewoond, dus ik ben altijd eenverdiener geweest.

In maart 2018 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben begonnen als SEO tekstschrijver voor kleinschalige reisorganisaties, en daarnaast deed ik freelance barista- en cateringklussen.

Geld vond ik nooit zo belangrijk, tot een jaar geleden. Ineens zag ik het licht, en ben ik me bijna fulltime gaan inzetten om passief inkomen te genereren.

Inmiddels focus ik me zo’n 70% van de tijd op affiliate marketing. Mijn focus lag het afgelopen jaar vooral op het bloggen over ADD (https://leuklevenmetADD.nl). Toen ik 26 was kreeg ik de diagnose, tijdens een burn-out. Ik leerde hoe ik met voeding, supplementen en andere leefstijlaanpassingen me goed kan voelen en kan functioneren, en wilde mijn ervaring graag delen. In oktober 2020 bestond de website één jaar, en inmiddels haal ik hier een leuk basisinkomen uit.

José's blog Wandering Minds over onder andere ADD
José’s blog Wandering Minds over onder andere ADD

Verder doe ik nog wat kleine klussen voor kleinschalige reisorganisaties en andere bedrijven die op mijn pad kwamen. Nieuwe klussen neem ik niet meer aan, want ik wil me volledig richten op het genereren van passief inkomen. Onlangs startte ik Werken aan je Zelfvertrouwen (www.werkenaanjezelfvertrouwen.nl) en mijn idee is om nog meer verschillende websites te gaan neerzetten, mogelijk ook in het Engels.

José schrijft een blog over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.
José schrijft het blog Werken aan je zelfvertrouwen over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

Je bent eenverdiener, zijn er nog anderen afhankelijk van jouw inkomen?
Ik ben inderdaad een eenverdiener en behalve ikzelf is niemand afhankelijk van mijn inkomen.

Je bent ondernemer en hebt een blog, ik neem aan dat dit je belangrijkste inkomstenbronnen zijn. Zijn er nog meer? Hoeveel verdien je ongeveer per maand? Kom je hiervan rond?
Mijn blog is op dit moment inderdaad de belangrijkste inkomstenbron, maar zoals ik eerder schreef doe ik nog wat andere klussen (SEO- en tekstklussen). Ik verdien nog niet wat ik wil verdienen, maar ik kan goed rondkomen. Uit mijn blog haal ik nu een basisinkomen, en de rest is mooi meegenomen ????

Mijn doelstelling voor december 2021 is 4000 passief inkomen per maand. Mijn doelstelling voor december 2020 was 1000 passief per maand en hier ben ik overheen gegaan!

Heb je zicht / grip op je uitgaven? Heb je een vast uitgavenpatroon elke maand, hoe zie dat uit?
Ik heb totaal geen inzicht in mijn uitgaven, maar gelukkig heb ik er wel grip op. Ik heb ADD (een subtype van ADHD) en mijn administratie is een zooitje. Gelukkig heb ik een boekhouder, die me ieder kwartaal helpt bij de aangifte. Verder hou ik iedere maand geld over. Van mijn ouders heb ik geleerd om geen geld uit te geven wat je niet hebt. Ik zal nooit rood staan of een lening afsluiten. Misschien is het ‘Hollandse gierigheid’, maar ik ben blij dat ik nooit geldstress heb.

Spaar of beleg je? Heb je iets geregeld voor je pensioen? Zo ja, wat? Zo nee, waarom niet?
Een beetje van beide. Ik heb niets (officieels) geregeld voor mijn pensioen, maar ik regel dit op mijn eigen manier (beleggen, sparen, passief inkomen opbouwen).

Hoe is je woonsituatie? Huur je of heb je een koopwoning?
Ik heb een huurwoning en binnenkort ga ik een tijdje in een busje ‘wonen’. Dit deed ik eerder, in 2016-2017 in Nieuw Zeeland. Ik reis graag en ben niet zo gehecht aan een vaste woonplek. Één van de redenen waarom ik nooit een huis heb gekocht.

Ik las op je site joseschrijver.nl dat je graag werkt vanaf het strand of een bergtop, kun je eens iets vertellen over hoe dat werkt en hoe je dat precies doet? Wat komt daar qua kosten bij kijken?
Ja, heerlijk! Vorig jaar was ik 8 maanden in Portugal, en in 2016 in Nieuw Zeeland. Ook ben ik een maand in Spanje geweest. Corona maakt reizen nu lastig, dus ik ben nu al ruim 1,5 jaar in Nederland. Het kriebelt weer…

José is freelance SEO tekstschrijver en blogger
José is freelance SEO- tekstschrijver en blogger

Financieel is het goed te doen omdat ik weinig nodig heb, bij vrienden verblijf en regelmatig vrijwilligerswerk deed via de platformen Wwoof, Workaway en HelpX. Ik werk volledig locatie-onafhankelijk, dus mijn werk kan ik gewoon meenemen naar iedere plek waar internet is. In sommige landen is het leven een stuk goedkoper dan in Nederland. Ik geef dus niet zoveel uit. Voor Nieuw Zeeland had ik gespaard. Daar kwam ik rond van zo’n 750 euro per maand.

Ik las op je andere site leuklevenmetadd.nl dat je ADD hebt, maar dat het reizen je daar juist meer balans in heeft gegeven. Is het eenverdienerschap met ADD makkelijker, of juist moeilijker? Of maakt het niet uit?
Eenverdienerschap is best lastig als je ADD hebt. Toen ik de diagnose net had gekregen en hiervoor in behandeling was, heb ik een tijdje in de bijstand gezeten omdat ik niet goed functioneerde. Nu ik voor mezelf werk gaat het prima, maar ik denk niet dat ik (fulltime) voor een baas zou kunnen werken. Dan zou ik snel weer burn-out raken. De druk van ‘hard moeten blijven werken’ heb ik altijd lastig gevonden. Ik heb veel meer rust nodig dan andere mensen.

Tegen welke uitdagingen met betrekking tot het eenverdienerschap loop jij aan?
Ik heb nooit samengewoond, dus ik weet niet hoe het is om geen eenverdiener te zijn. Eerlijk gezegd heb ik ook nooit (ernstige) geldproblemen gehad, behalve toen ik bijstand nodig had vanwege mijn burn-out. Maar zelfs met bijstand kwam ik prima rond. Ik pas me makkelijk aan aan hoeveel er binnenkomt en ik heb altijd een buffer.

Daarnaast heb ik een hele fijne familie waar ik altijd bij terecht zou kunnen, mocht dat nodig zijn. Liever doe ik geen beroep op familie natuurlijk, maar weten dat er een vangnet is geeft wel rust. Ik kan me voorstellen dat mensen die dit niet hebben stress kunnen ervaren.

Wel denk ik, dat als ik niet de stap had genomen om voor mezelf te gaan werken, ik moeite zou hebben om goed te functioneren met ADD (als werknemer). Dat dit lastig is hoor ik ook veel, van mijn lezers. Zij raken burn-out, krijgen problemen met collega’s of hun baas of raken verveeld.

Wat is voor jou een voordeel van het eenverdienerschap?
Zelf kunnen bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef en waar ik naartoe ga. Als je samen verdient, ga je ook samen bepalen waar je je geld aan besteedt (denk ik).

Wat zou jij andere eenverdieners willen vragen?
Hmm, geen idee, maar tips om financieel onafhankelijk te worden zijn altijd welkom!

Dank je wel José, voor het delen van jouw verhaal als eenverdiener. Wat zou jij andere eenverdieners nog willen meegeven als tip, advies of wijze raad?
Zorg dat je weinig nodig hebt. Heel veel dingen die we denken nodig te hebben, hebben we eigenlijk helemaal niet nodig (ieder jaar een nieuwe telefoon, een hoge maandelijkse telefoonrekening, een nieuwe televisie, nieuwe (merk)kleding, designermeubelen en noem maar op…). Vraag jezelf altijd af of je iets koopt omdat het écht waarde toevoegt aan je leven, of omdat je gemanipuleerd bent (bijvoorbeeld door reclame).

Ik koop veel tweedehands, ook vanuit het duurzaamheidsprincipe. Dit scheelt zoveel geld! Ook koop ik eens in de 2 of 3 jaar een telefoon en betaal vervolgens maar 15 euro per maand aan mijn telefoonabonnement. Veel mensen betalen meer dan 40 euro per maand.

Daarnaast zou ik zeggen: Ga een passief inkomen opbouwen! Dit geeft zoveel rust en het maakt je onafhankelijk.

En laat je geld voor je werken, in plaats van het uit te geven (bijvoorbeeld door te beleggen of te investeren).

Wil jij ook jouw verhaal als eenverdiener vertellen? Neem dan contact op!