Bitcoin halvering komt eraan

Ergens in mei of juni van dit jaar, 2020, is het weer tijd voor de “Bitcoin halving”, ofwel, de halvering van het aantal Bitcoins dat er per 10 minuten bijkomen. Het aantal gaat terug van 12,5 Bitcoin nu, naar 6,25 Bitcoin straks. Aangezien ik als eenverdiener op zoek naar financiële vrijheid besloten heb om ook wat geld in Bitcoin te stoppen, is het voor mij interessant om eens te bekijken wat dit nu eigenlijk betekent.

Spelen met Bitcoin

Ik heb niet veel geld in Bitcoin zitten, omdat het geen hele zekere investering is, maar zoals een vriend van me die veel meer ervaring heeft in cryptocurrency me aanraadde, heb ik er alleen geld in gestopt dat ik echt kan missen. Toch vind ik het wel leuk om bij te houden wat er gebeurt met de koers en wat de ontwikkelingen rondom crypto en dan specifiek Bitcoin zijn.

Voor het aankopen van Bitcoin maak ik gebruik van Bittr, een Nederlands bedrijf dat het mogelijk maakt om via mijn normale bankrekening rechtstreeks Bitcoin aan te schaffen en ook weer de via hen aangekochte Bitcoin te verkopen. Er geldt een minimum bedrag van €25 en een maximum bedrag van €5.000 per transactie. Er is geen beperking op de frequentie van transacties, dus het is handig voor iedereen die makkelijk Bitcoin wil aanschaffen, of je nu een grote investeerder bent of meer op kruimelniveau, zoals ik.

Bitcoin koers op en neer in 2019

Het is ongeveer 4 maanden geleden dat ik voor het eerst Bitcoin kocht, in september 2019. Op dat moment schommelde de koers rond de €9.000. Het was een bewogen jaar wat de koers betreft, want het ging alle kanten op. Aan het einde van januari werd de laagste koers bereikt, waarbij een Bitcoin nog geen €3.000 kostte. Helaas was ik er toen nog niet mee bezig, maar dat was een mooi moment geweest om te kopen. De piek van het jaar van bijna €11.500 voor een Bitcoin werd bereikt in eind juni.

Bitcoin koers 2019

Op het moment dat ik mijn eerste aankoop deed schommelde de koers zoals gezegd, rond de €9.000. Dat zou echter niet lang duren, want een maand later maakte de koers een flinke val richting €7.500 met daarna nog 2 veel diepere dalen in november en december van net onder de €6.000. Nu begint de cryptomunt weer langzaam te stijgen richting €7.000 en dat zou dus wel eens door de op handen zijnde halvering kunnen komen. Maar wat is dat dan precies en hoe werkt dat dan? Ik ben geen expert, maar ik wilde er meer van weten, dus ik ben er een beetje ingedoken.

Hoe werkt de Bitcoin halvering

Bitcoins worden ‘gemined’. Dit minen is het toevoegen van transactiegegevens aan het publieke grootboek, waarin alle gedane transacties worden bijgehouden. Zie dit als het oplossen van rekenproblemen aan de hand van speciale software. Dit grootboek met transacties is de blockchain, die wordt gebruikt om transacties in het netwerk te bevestigen. Voor het helpen veilig houden van het Bitcoin netwerk, door transacties goed te keuren worden miners beloond met Bitcoin, het gedolven goud.

Na elke toevoeging van 210.000 blocks wordt automatisch de vergoeding in Bitcoin voor deze minders gehalveerd. Samen met het feit dat er maar 21 miljoen Bitcoin in totaal gemined kunnen worden, zorgt de halvering ervoor dat deze munt een ingebouwde schaarste kent, waardoor je het kunt vergelijken met bijvoorbeeld een edelmetaal.

Hieronder wat feiten in een mooie infographic over de Bitcoin halvering van 2020:

Bitcoin halvering infographic
Bron infographic: Coindiligent

Gevolgen van de Bitcoin halvering

Historisch gezien heeft elke halvering voor een flinke opleving van de koers gezorgd. Eind november 2012 vond de eerste Bitcoin halvering plaats, de koers zat op dat moment rond de $12, een jaar later echter was een Bitcoin meer dan $1.100 waard. Bij de tweede halvering in de zomer van 2016 schommelde de koers rond de $650. Een jaar later was dat meer dan $2.500. En anderhalf jaar na de tweede halvering, in december 2017, bereikte de koers bijna de grens van $20.000.

Niemand weet natuurlijk wat er bij deze derde halvering gaat gebeuren en zoals bekend zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Wel is het zo dat de koers nu nog vrij laag staat; op dit moment (6 januari om 17:00) nog net geen €6.900. Voor mezelf heb ik wel besloten dat als ik nog wat geld over heb in de komende maanden, ik dat waarschijnlijk wel in Bitcoin ga stoppen.

Het lijkt erop dat gezien de manier waarop Bitcoin is ontworpen, met de aanstaande halvering in mei, de kans groot is dat de koers weer gaat stijgen in 2020. De koers is nog laag, dus daar valt nu nog van te profiteren. Het is een interessante munt om in de gaten te houden!

Hier nog een leuk filmpje dat de historische koers van Bitcoin tot kunst verheft!