No-spend month dag 1: verleidingen weerstaan

Ik heb besloten dat ik een no-spend month ga proberen. Eergisteren heb ik mijn loon gekregen en heb meteen wat rekeningen betaald. In een serie blogs zal ik elke dag dat ik geld uitgeef bijhouden waar ik het aan uitgeef en hoeveel. Dit is dag 1.

Ik heb in totaal €3.192,70 ter beschikking deze maand. Dat is inclusief een kredietlimiet van €999,- op mijn betaalrekening. Helaas kom ik er ook in een no-spend month niet onderuit, ik zal rekeningen moeten betalen. Wanneer op maandag mijn nieuwe loon op mijn rekening wordt gestort, staan er al een paar betalingsverplichtingen op de agenda die ik meteen dezelfde dag moet voldoen. Maandelijkse rekeningen met een vervaldatum aan het eind van de maand, zoals belastingen en aflossingen. Dit zijn mijn uitgaven op dag 1:

  • €200,- credit card afbetaling
  • €76,95 lokale belastingen
  • €152,- motorrijtuigenbelasting
  • €102,62 studieschuld
  • €42,24 jaarlijkse betaling domeinnamen
  • €17,79 vaste telefonie
  • €1,70 eten onderweg

Totale uitgaven: €592,30. Blijft aan beschikbaar budget over: €2.600,40.

Grafiek met uitgaven tijdens no-spend month afgezet tegen beschikbaar budget
Grafiek met uitgaven afgezet tegen beschikbaar budget

Alle uitgaven hierboven vielen binnen de categorie noodzakelijk, behalve de €1,70 die ik heb uitgegeven aan eten onderweg, ik kocht een broodje op het station. Dat geld had ik kunnen besparen, maar als ik eerlijk ben heb ik pas twee dagen later bedacht dat ik een no-spend month wil proberen.

Het is een duurdere maand dan normaal omdat de 3-maandelijkse motorrijtuigenbelasting betaald moet worden en de jaarlijkse lokale belastingen. Ook weet ik al dat de jaarlijkse apparatuurverzekering betaald moet worden. Deze heb ik onlangs aangepast en spullen uit de verzekering gehaald die er niet meer in hoefden. Dat leverde een besparing op van zo’n €100,- op de premie, maar ik betaal nog steeds een jaarpremie van €240,-, een flinke uitgave. Ook valt mijn telefoonrekening deze maand zo’n €20 duurder uit dan normaal, omdat ik de voorwaarden over bellen naar de EU niet goed gelezen had. Nu is de tekst van de voorwaarden volgens mij ook opzettelijk ambigu, maar ik heb besloten me daar maar niet druk over te maken. Met al deze extra uitgaven, zal deze no-spend month waarschijnlijk niet heel veel extra gaan opleveren, maar dan geef ik tenminste niet nóg meer uit!

Bewust boodschappen doen

Normaliter als ik boodschappen bestel, kijk ik eigenlijk niet eerst wat ik nog in huis heb, maar gooi mijn digitale karretje vol met wat ik denk nodig te hebben. Ook laat ik me makkelijk verleiden door aanbiedingen, wat handig kan zijn om een voorraadje van bijvoorbeeld huishoudproducten aan te leggen, maar wat vaak ook simpelweg overbodig is. Hierdoor zijn de aanbiedingen vaak extra uitgaven, bovenop wat ik dan verder nog nodig heb.

Omdat mijn voorraadkast leeg begint te raken (erg dure maand afgelopen maand!), net als mijn koelkast wordt het tijd om boodschappen te doen. Ik laat het bezorgen, kies een prijsgunstig (en groen, want milieuvriendelijker, blijkbaar) moment voor bezorging aan het eind van de week en vul mijn virtuele karretje op de vertrouwde manier zoals hierboven beschreven.

Een dag later, echter, nadat ik besloten heb de no-spend month te proberen, zoek ik mijn winkelkarretje opnieuw op en staar naar de boodschappen die erin liggen. Ik begin me bewust te worden van het feit dat er een hoop in ligt dat ik niet nodig heb. Ik begin op prullenbakjes te klikken en de lijst wordt leger. In de daaropvolgende 20 minuten ren ik wel 10 keer heen en weer tussen keuken, badkamer en voorraadkast om te checken of ik het product in mijn karretje niet gewoon nog in de kast heb liggen.

Een planning maken

Hierdoor kom ik erachter dat ik weer een hoop kan verwijderen uit mijn lijst, maar dat ik ook wat dingen moet toevoegen die op zijn. Dat zouden kosten zijn die dan later deze maand weer bovenop mijn andere uitgaven komen. Dubbelcheck! Nadat ik de lijst heb opgeschoond en aangepast zie ik dat ik zo’n €13 goedkoper uit ben dan voor mijn opschoon actie. Van €171,71 naar €158,34, dat is nog steeds veel geld, maar er zit een hoop voor de voorraadkast bij, dingen die op waren en geen dubbele boodschappen.

Ook heb ik goed gekeken naar wat ik gekocht heb met het idee dat ik maaltijden klaarmaak, in porties verdeel en invries. Ik heb goed nagedacht over een planningwat ik nog in huis heb en hoe ik dat handig kan combineren. Het zal nog wel even duren voor dat ik hier echt mijn draai in vind, maar volgens mij is dit een goed begin.

Afgelopen maand heb ik €376,03 aan boodschappen uitgegeven. In mijn budgettering voor deze maand heb ik €400,- gereserveerd voor boodschappen. Dat is veel, maar ik ga proberen om minder uit te geven dan afgelopen maand. Ik streef naar een maximale uitgave van €350,-

Verleiding tijdens no-spend month

Langzaam bekruipt me het gevoel dat het niet makkelijk zal zijn om een maand geen essentiële uitgaven te doen. Zo zat ik vandaag al verlekkerd te surfen naar een nieuw apparaat voor mijn hobby, en uit te rekeningen hoeveel ik er aan zou kunnen uitgeven zonder in de knel te komen met de rest van mijn uitgaven en vooral: de aflossingen aan mijn schulden. Heel even kwam ook de gedachte in me op om de aanschaf op mijn credit card te doen, maar daar heb ik na even goed nadenken toch vanaf gezien. Verrekte handig zo’n credit card, maar ook erg verleidelijk.

Elke maand reserveer ik een bedrag als “zakgeld” om leuke dingen van te doen. Vaak gaat dit geld naar mijn hobby, maar af en toe ga ik naar een concert of iets dergelijks. Ik reserveer normaliter €175,- per maand hiervoor, maar wanneer ik iets voor mijn hobby koop ga ik daar meestal ruimschoots overheen. Voor nu heb ik eigenlijk alles wat mijn hart begeert qua hobby spullen, dus ik zou niet over de €175,- heen mogen gaan. Maar omdat het no-spend month is, mag ik het eigenlijk helemaal niet uitgeven.

Doel voor ogen houden

Een tijd geleden trad één van mijn favoriete bands op in de stad waar ik woon, helaas was het zo snel uitverkocht dat ik geen kaartje kon bemachtigen. Nu zag ik dat ze over een half jaar opnieuw in Nederland optreden en de kaartjes gaan morgen in de voorverkoop. Dit gaat natuurlijk altijd voorkomen tijdens een no-spend month, dat er iets voorbij komt dat je echt wil hebben, of echt wil zien. Of wat dan ook: het kost geld. En ik moet bekennen dat er iets in me roept, who cares about no-spend month, kaartjes kopen! Maar ik ga het niet doen.

Ik moet het grote plaatje voor ogen houden: ik wil echt naar een situatie toe waarin mijn leven anders wordt, ik opties heb en financieel vrij ben. Daarvoor zal ik keuzes moeten maken en mezelf op de korte termijn wat plezier ontzeggen. Het zal af en toe niet makkelijk zijn, maar ik ga mijn best doen.